Cannelloni al ragu

Makaronów nigdy za wiele, tym razem będziemy faszerować mięsem i warzywami pyszne cannelloni.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 500 ml przecier pomidorowy
  • 3 mozzarelle
  • parmezan
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, cukier
  • oregano
  • szklanka czerwonego wina
  • bazylia do dekoracji

Cannelloni1

Zaczynamy przygotowanie naszego dania od krojenia cebuli i marchwi, selera. Kroimy warzywa według uznania (mniejsza lub większa kostka). W rondlu podgrzewamy oliwie, do której po chwili wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy je przez 5 minut, po upływie tego czasu dodajemy mięso mielone. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez kolejne 7-8 minut, po czym wlewamy lampkę wina (może być wytrawne lub nawet deserowe) według uznania.  Kontynuujemy smażenie aż do wyparowania wina. Kolejnym krokiem jest dodanie przecieru pomidorowego. Dusimy całość pod przykryciem przez kolejne 30 minut. Na koniec doprawiamy sos solą, pieprzem, cukrem i oregano.

Cannelloni2

Ostygniętym mięsem z warzywami faszerujemy cannelloni i układamy na blasze. Kroimy mozzarelle w kostkę i posypujemy nasze cannelloni. Posypujemy całość jeszcze startym parmezanem.  Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Wkładamy do piekarnika na 30 minuty. Gotowe danie dekorujemy świeżą bazylią. Nasze danie jest gotowe. Smacznego!

DSC_0139

Czas przygotowania 90 minut.

6 uwag do wpisu “Cannelloni al ragu

Dodaj komentarz