Pizza z szynką parmeńską i rukolą

Najbardziej popularny placek świata jest zawsze mile widziany na obiad, kolację, dla niektórych nawet na śniadanie. Miłość do pizzy jest tak ogromna jak liczba rodzajów tego włoskiego dania.

Seks jest jak pizza – kiedy jest dobry, jest dobry. Kiedy jest zły, jest w dalszym ciągu całkiem dobry…

Składniki:

  • mąka 1 kg
  • drożdże 25 g
  • woda 600 ml
  • oliwa z oliwek 60 ml
  • sól 20 g
  • 200 g szynki parmeńskiej
  • rukola
  • parmezan
  • pomidorki koktajlowe
  • 1 mozzarella
  • oregano
  • sos pomidorowy

Pizza1

Czy wyjdzie nam pyszna pizza zależy oczywiście od ciasta. W internecie można znaleźć desiątki przepisów przygotowania takiego ciasta. My wybieramy podstawowy przepis włoski, według którego robimy drożdżowe ciasto. Zatem zaczynamy od rozpuszczania drożdży w miseczce z wodą. Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz powstały płyn, wszystko dokładnie mieszamy. Drugim obowiązkowym składnikiem jest woda, którą musimy dodać do ciasta, po czym znowu ugniatamy ciasto. Po chwili znowu wlewamy wodę i wsypujemy szczyptę soli. Do gotowego ciasta wlewamy oliwę z oliwek, po czym przez kolejne minuty ugniatamy. Ciasto musi wyrosnąć, dlatego nakrywamy go ręcznikiem albo folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na od 1 do 2 godzin (bardziej głodni mogą już robić pizzę po 1 godzinie).

Pizza2

Po upływie danego czasu dzielimy ciasto na kilka części i zaczynamy je wałkować. Warto posypać stół czy stolnicę mąką, żeby ciasto nie przywierało do powierzchni. Wałkujemy aż uzyskamy cienkie płat, no chyba że lubicie wersje sycylijską z grubszym ciastem.  Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Na blasze układamy ciasto, po czym smarujemy go sosem pomidorowym mieszany z oregano, solą i pieprzem, posypujemy pokrojoną mozzarellą. Wkładamy pizzę do piekarnika na 15 minut. Gotową pizzę dekorujemy szynką parmeńską, pomidorkami, rukolą i startym (pokrojonym) parmezanem.

Pizza3

Czas przygotowania około 120 minut.

16 uwag do wpisu “Pizza z szynką parmeńską i rukolą

Dodaj odpowiedź do Awa Kubisz Anuluj pisanie odpowiedzi