Najbardziej popularny placek świata jest zawsze mile widziany na obiad, kolację, dla niektórych nawet na śniadanie. Miłość do pizzy jest tak ogromna jak liczba rodzajów tego włoskiego dania.
Seks jest jak pizza – kiedy jest dobry, jest dobry. Kiedy jest zły, jest w dalszym ciągu całkiem dobry…
Składniki:
- mąka 1 kg
- drożdże 25 g
- woda 600 ml
- oliwa z oliwek 60 ml
- sól 20 g
- 200 g szynki parmeńskiej
- rukola
- parmezan
- pomidorki koktajlowe
- 1 mozzarella
- oregano
- sos pomidorowy
Czy wyjdzie nam pyszna pizza zależy oczywiście od ciasta. W internecie można znaleźć desiątki przepisów przygotowania takiego ciasta. My wybieramy podstawowy przepis włoski, według którego robimy drożdżowe ciasto. Zatem zaczynamy od rozpuszczania drożdży w miseczce z wodą. Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz powstały płyn, wszystko dokładnie mieszamy. Drugim obowiązkowym składnikiem jest woda, którą musimy dodać do ciasta, po czym znowu ugniatamy ciasto. Po chwili znowu wlewamy wodę i wsypujemy szczyptę soli. Do gotowego ciasta wlewamy oliwę z oliwek, po czym przez kolejne minuty ugniatamy. Ciasto musi wyrosnąć, dlatego nakrywamy go ręcznikiem albo folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na od 1 do 2 godzin (bardziej głodni mogą już robić pizzę po 1 godzinie).
Po upływie danego czasu dzielimy ciasto na kilka części i zaczynamy je wałkować. Warto posypać stół czy stolnicę mąką, żeby ciasto nie przywierało do powierzchni. Wałkujemy aż uzyskamy cienkie płat, no chyba że lubicie wersje sycylijską z grubszym ciastem. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Na blasze układamy ciasto, po czym smarujemy go sosem pomidorowym mieszany z oregano, solą i pieprzem, posypujemy pokrojoną mozzarellą. Wkładamy pizzę do piekarnika na 15 minut. Gotową pizzę dekorujemy szynką parmeńską, pomidorkami, rukolą i startym (pokrojonym) parmezanem.
To zdecydowanie jedna z moich ulubionych kombinacji smakowych na pizzy, choć tak naprawdę jestem z tych, którzy mogliby podpisać się pod tym cytatem 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Myślałem, że po świątecznym obżarstwie przez tydzień nie pomyślę o jedzeniu, ale czytając Ciebie po prostu chce się iść do kuchni 🙂
PolubieniePolubione przez 2 ludzi
Składniki mamy, jutro Twój przepis wykorzystamy, ale już nie mogę się doczekać 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ale pyszności…
PolubieniePolubienie
Moja ulubiona 😉
PolubieniePolubienie
Wygląda tak smakowicie! Tylko te 120 minut … 😉
PolubieniePolubienie
No coz czasem trzeba poczekać na pyszności 😊
PolubieniePolubienie
Moja ulubiona 😀
PolubieniePolubienie
Pizza wygląda obłędnie -moja ulubiona Musiałam ją zrobić.,Właśnie zagniotłam ciasto i smażę pomidory na sos .Juz się nie mogę doczekać degustacji.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Czekamy na info czy wszystko się udało. Smacznego
PolubieniePolubienie
czekamy na ocene po degustacji! 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Pizza rewelacyjna 🙂 Wszyscy się zajadali.Dziękuję za przepis
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Podobną pizzę z rukolą zajadałam się podczas zwiedzania Werony :) Fantastyczne doznania turystyczne i kulinarne w jednym 😉
PolubieniePolubienie
uwielbiam początkowy cytat! 🙂
PolubieniePolubienie
Wszystko fajnie, tylko warto dodać, że maka nie jest taka sama jak u nas. Na temat włoskiej mąki można zrobić osobny temat 😉
PolubieniePolubienie
sos pomidorowy, rukola i mozzarella, to ostatnio moje ulubione zestawienie na pizzy (u mnie w wersji pełnoziarnistej) 😀
PolubieniePolubienie