Szybkie i treściwe danie dla tych którzy, spędzają całe życie “w biegu”.
Składniki:
- 500 g ryż do risotto
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- pietruszka pęczek
- 2 ząbki czosnku
- 100 g masła
- 200 ml wina białego
- szafran
- parmezan
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Obieramy i kroimy w cienki plasterki umyte pieczarki. Połowę pietruszki i cebule również kroimy. Na patelnię wlewamy trochę oliwy z oliwek i wstawiamy na gaz. Po chwili dodajemy pokrojone pieczarki, cebulę i pietruszkę. Całość smażymy przez 4 minuty, po czym wsypujemy ryż do risotto. Po kilku minutach wlewamy lampkę wina i czekamy aż wyparuje. Ryż musi smażyć się jeszcze przez kolejne 15-16 minut, w przypadku przywierania się do dna patelni należy kilka razy wlać nieduże ilości wody.
Pamiętamy by dodać sól i pieprz do smaku. Pod koniec smażenia dodajemy masła oraz po chwili wsypujemy starty szafran, który nada daniu pięknego, złocistego koloru. Przy serwowaniu risotto na talerzu warto oprószyć je świeżą pietruszką i startym parmezanem. Pyszne danie jest gotowe. Smacznego!
Wygląda wspaniale. Z pewnością wypróbuję 🙂
PolubieniePolubienie
Och, ślinotok…:)
PolubieniePolubienie
Na pewno spróbuję, wygląda znakomicie 🙂
PolubieniePolubienie
wygląda tak apetycznie, że się chyba skuszę 😀
PolubieniePolubienie
Ja bym się skusiła… ale to zbyt ciężkostrawne danie, bym mogła bez skutków ubocznych wszystko zjeść. Tymczasem Dzieci nie lubią pieczarek i jakichkolwiek ziół, Małżonek zaś nie przepada za risottem.
Ja ryż na ogół farbuję kurkumą – też ładnie wychodzi a o ile taniej.
PolubieniePolubienie
Wygląda bardzo bardzo dobrze!
PolubieniePolubienie
Chyba muszę wypróbować. A jesienią zrobię wersję z grzybami leśnymi. Tylko zamiast wodą chyba będę podlewał ryz bulionem…
PolubieniePolubienie
Marzę o takim daniu…. Niech mi ktos ugotuje!:)
PolubieniePolubienie
Pychota 🙂
PolubieniePolubienie
Kiedy dodajemy masło? 🙂
PolubieniePolubienie
Masło dodajemy pod koniec smażenia przed Szafranem. Gdzieś mi ta informacja umknęła. Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
To następnym razem tak zrobię. Teraz dodałem tuż przed wrzuceniem ryżu :> Wyszło nawet niezłe to risotto, mimo iż trochę przedawkowałem ryż i się wystraszyłem, że będzie z tego zwykła pryta 😉 Thx.
PolubieniePolubienie
looks good!
PolubieniePolubienie
Uwielbiam dania tego typu ☺
PolubieniePolubienie