Risotto z pieczarkami

Szybkie i treściwe danie dla tych którzy, spędzają całe życie “w biegu”.

Składniki:

  • 500 g ryż do risotto
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • pietruszka pęczek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • 200 ml wina białego
  • szafran
  • parmezan
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Risotto

Obieramy i kroimy w cienki plasterki umyte pieczarki. Połowę pietruszki i cebule również kroimy. Na patelnię wlewamy trochę oliwy z oliwek i wstawiamy na gaz. Po chwili dodajemy pokrojone pieczarki, cebulę i pietruszkę. Całość smażymy przez 4 minuty, po czym wsypujemy ryż do risotto. Po kilku minutach wlewamy lampkę wina i czekamy aż wyparuje. Ryż musi smażyć się jeszcze przez kolejne 15-16 minut, w przypadku przywierania się do dna patelni należy kilka razy wlać nieduże ilości wody.

Risotto1

Pamiętamy by dodać sól i pieprz do smaku. Pod koniec smażenia dodajemy masła oraz po chwili wsypujemy starty szafran, który nada daniu pięknego, złocistego koloru. Przy serwowaniu risotto na talerzu warto oprószyć je świeżą pietruszką i startym parmezanem. Pyszne danie jest gotowe. Smacznego!

DSC_0166

Czas przygotowania 30 minut!

14 uwag do wpisu “Risotto z pieczarkami

  1. Ja bym się skusiła… ale to zbyt ciężkostrawne danie, bym mogła bez skutków ubocznych wszystko zjeść. Tymczasem Dzieci nie lubią pieczarek i jakichkolwiek ziół, Małżonek zaś nie przepada za risottem.
    Ja ryż na ogół farbuję kurkumą – też ładnie wychodzi a o ile taniej.

    Polubienie

      1. To następnym razem tak zrobię. Teraz dodałem tuż przed wrzuceniem ryżu :> Wyszło nawet niezłe to risotto, mimo iż trochę przedawkowałem ryż i się wystraszyłem, że będzie z tego zwykła pryta 😉 Thx.

        Polubienie

Dodaj odpowiedź do jukkasarasti Anuluj pisanie odpowiedzi