Pierożki z nutellą
Szybki i pyszny deser dla całej rodziny – smażone pierożki z nutellą.
Składniki:
- 300 g mąki
- 125 ml mleka
- 1-2 jajka
- 10 g proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru białego
- cukier wanilinowy
- olej do smażenia
- odrobina soli
- nutella
Po przygotowaniu i zważeniu wszystkich składników niezbędnych do deseru możemy działać. W głębokiej misce będziemy ugniatać nasze ciasto, które zrobimy na bazie mąki, proszku do pieczenia, soli, cukru białego i wanilinowego, 1 jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, po chwili wlewamy mleko i znowu mieszamy. Przez kilka minut należy pougniatać ciasto i zostawić go na 10 minut.
Po upłynięciu tego czasu dzielimy ciasto na mniejsze kuleczki. Na stole czy stolnicy rozsypujemy trochę mąki i za pomocą wałka wałkujemy nasze kuleczki na dość duże krążki (10-12 cm średnicy). Na środku krążka dodajemy nutellę według uznania, ale należy pamiętać, że zbyt dużo kremu może później wylewać się z pierożków. Krawędzie krążka smarujemy ubitym białkiem z drugiego jajka. Szczelnie zamykamy pierożki i zaczynamy je smażyć w głębokim gorącym oleju przez 4-5 minuty po obu stronach (po 2 minuty z każdej strony wystarczy). Po wyciągnięciu pierożków z oleju obtaczamy je w białym cukrze.
Z podanej ilości składników wyjdzie 9 dużych pierożków. Pierożki smakują najlepiej na słodko od razu po wyciągnięciu z patelni. Smacznego!
Czas przygotowania 30 minut!
Pierożki z nutellą? Mniam:)
PolubieniePolubienie
Ale słodziaki 🙂
PolubieniePolubienie
pierożki pełne szczęścia 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Mniami 🙂
PolubieniePolubienie
Ojej, ślinka cieknie na sam widok!
PolubieniePolubienie
Wyglądają ekstra!
PolubieniePolubienie
Obłędne 🙂 I jeszcze nutella, mogą mówić, że to samo zło, ale i tak jest najlepsza na świecie 😛
PolubieniePolubione przez 1 osoba
ależ mniamniuśnie wyglądają…
PolubieniePolubienie
Ach te płynne, słodkie nadzienie – bajka!
PolubieniePolubienie
smakowite:)
PolubieniePolubienie
These look absolutely delicious
PolubieniePolubienie