Panzerotti di nutella

Pierożki z nutellą

Szybki i pyszny deser dla całej rodziny – smażone pierożki z nutellą.

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 125 ml mleka
  • 1-2 jajka
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru białego
  • cukier wanilinowy
  • olej do smażenia
  • odrobina soli
  • nutella

Panzerotti

Po przygotowaniu i zważeniu wszystkich składników niezbędnych do deseru możemy działać. W głębokiej misce będziemy ugniatać nasze ciasto, które zrobimy na bazie mąki, proszku do pieczenia, soli, cukru białego i wanilinowego, 1 jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, po chwili wlewamy mleko i znowu mieszamy. Przez kilka minut należy pougniatać ciasto i zostawić go na 10 minut.

Panzerotti1

Po upłynięciu tego czasu dzielimy ciasto na mniejsze kuleczki. Na stole czy stolnicy rozsypujemy trochę mąki i za pomocą wałka wałkujemy nasze kuleczki na dość duże krążki (10-12 cm średnicy). Na środku krążka dodajemy nutellę według uznania, ale należy pamiętać, że zbyt dużo kremu może później wylewać  się z pierożków. Krawędzie krążka smarujemy ubitym białkiem z drugiego jajka. Szczelnie zamykamy pierożki i zaczynamy je smażyć w głębokim gorącym oleju przez 4-5 minuty po obu stronach (po 2 minuty z każdej strony wystarczy). Po wyciągnięciu pierożków z oleju obtaczamy je w białym cukrze.

Panzerotti2

Z podanej ilości składników wyjdzie 9 dużych pierożków. Pierożki  smakują najlepiej na słodko od razu po wyciągnięciu z patelni. Smacznego!

Panzerotti3

Czas przygotowania 30 minut!

 

11 uwag do wpisu “Panzerotti di nutella

Dodaj komentarz