Sos z orzechów włoskich
Tym razem na naszej mapie kulinarnej pojawi się przepis Genueński. Przepyszny sos z orzechów włoskich jest idealnym dodatkiem do makaronów i tortellini.
Składniki:
- 100 g orzechów włoskich
- 1 cebula
- 50 g suszonych pomidorów
- 150 g śmietanki 18%
- Świeża bazylia
- Parmezan
- 50 g masła
- Sól, pieprz
Na patelni podgrzewany kostkę masła. Kroimy cebule w paski i wrzucamy na patelnię. Należy lekko zeszklić cebulę i dodać do niej pokrojone w drobne paski pomidory suszone. Po kilku minutach dodajemy podrobione orzechy włoskie i całość smażymy przez kolejne kilka minut. Listki bazylii miksujemy blenderem i dodajemy do pozostałych składników na patelni. Zalewamy całość śmietanką i dusimy przez 5 minut. Do sosu gotujemy makaron lub tortellini według wskazówek na opakowaniu, mieszamy z sosem. Przy podaniu na talerz posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkami bazylii. Smacznego!
Wczoraj kupiłam dużo orzechów włoskich, dzisiaj dostałam, przywiezione prosto z Włoskiego targowiska suszone pomidory. A teraz znalazłam ten przepis! I po prostu muszę spróbować !
PolubieniePolubione przez 1 osoba
smakowity zbieg okoliczności 😉
koniecznie daj znać czy smakowało 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dam znać ☺️
PolubieniePolubienie