Tradycyjne sycylijskie danie, które zakróluje na waszym stole przy każdej nadarzającej się okazji. Proponujemy arancini w wydaniu z rague i serem provolone.
Składniki:
- 600 g ryżu + skrobia ryżowa
- 500 g mięsa mielonego(wieprzowo-wołowe)
- 2 marchewki
- 2 cebuli
- 200 g sera provolone
- 500 ml passaty pomidorowej
- 300 ml wody
- 200 g mąki
- masło
- szafran
- starty parmezan
- cukier, sól, pieprz
- bułka tarta
- kostka wołowa
- oliwa z oliwek
- olej do smażenia
- 100 ml wina czerwonego
Chociaż arancini nie są proste w przyrządzeniu, ale ich smak nadrabia wszelkie wysiłki z tym związane. Zaczynamy od krojenia warzyw w kostkę, pokrojone marchewki i jedną cebulę wrzucamy na patelnię i smażymy na oliwie z oliwek. Smażymy warzywa przez kilka minut, po czym dodajemy mięso mielone. Należy pamiętać o tym, że warto kupić ryż z dużą ilością skrobi ryżowej lub dodać skrobię, żeby ryż nam pięknie się kleił.
Drugą cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, gdzie będzie gotować się ryż. W garnku rozgrzewamy masło, do którego po chwili dodajemy cebulę, zatem wrzucamy ryż. Całość smażymy przez kilka minut, czekamy aż ryż zacznie nabierać koloru brązowego. W osobnym rondlu gotujemy 300 ml wody, w której później rozpuszczamy kostkę wołową. Do usmażonego ryżu wlewamy gorącą wodę z kostką i dokładnie mieszamy, żeby ryż nie przywierał nam do dna garnka. Solimy ryż i gotujemy go przez następne 15 minut.
Pilnujemy nasze mięso z warzywami, po kilku minutach smażenia wlewamy czerwone wino i czekamy aż wyparuje. Po wyparowaniu wina wlewamy passatę pomidorową i smażymy całość przez kolejne 30-40 minut. Pod koniec smażenia mięsa doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Do ugotowanego ryżu dodajemy jeszcze trochę masła, startego parmezanu oraz rozpuszczone w wodzie szafran, który nada jemu pięknego żółtego koloru. Dokładnie mieszamy i odkładamy w zimne miejsce, żeby ryż nam wystygł. W tym czasie można pokroić ser w kostkę oraz przygotować panierkę do arancini. Do tego potrzebujemy bułkę tartą oraz trochę mąki oraz wodę. Z mąki i wody robimy rzadkie ciasto do panierki.
Z ostygniętego ryżu formujemy kuleczki, w środku których wkładamy rague oraz kilka kostek sera. Górę zamykamy odrobiną ryżu i formujemy stożki ryżowe. Gotowe stożki najpierw wkładamy do rzadkiego ciasta, a później obtaczamy w bułce tartej. Arancini można smażyć w frytkownicy lub garnku w głębokim oleju przez około 10 minut. Z danej ilości składników wyjdzie 10 dużych arancini. Smacznego!
hmm… może kiedyś spróbuję, ale jest to potrawa pracochłonna, trzeba mieć czas.
PolubieniePolubienie
Super wyglada !!
PolubieniePolubienie
Pracochłonne, ale na pewno smakują obłędnie 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda ekstra! Ja obawiam się, że sklejenie pierożka z ryżu by mnie przerosło 😉
PolubieniePolubienie
Urządziłam kiedyś party gdzie Ojciec Chrzestny był motywem przewodnim. Było super, a arancini zrobiło furorę ! Uwielbiam je
PolubieniePolubione przez 1 osoba
podziwiam, że zadałaś sobie trud, aby je przyrządzić 🙂 są absolutnie pyszne!
PolubieniePolubienie
Cudne! Co tam pracochłonność, jeśli efekty tego warte! 🙂
PolubieniePolubienie