Calzone

Duży pieróg włoski nasyci nie jednego żarłoka.

Składniki:

  • mąka 1 kg
  • woda 600 ml
  • oliwa z oliwek 60 ml
  • drożdże 25 g
  • sól 20 g
  • szynka gotowana
  • mozzarella
  • oregano
  • pieczarki
  • rukola
  • sos pomidorowy

Calzone1

Pizza w kolejnym, bardziej zamkniętym wydaniu. Przygotowując ciasto do tego pieroga korzystamy z tradycyjnego włoskiego przepisu. Ten przepis jest bardzo prosty, tylko niestety na ciasto trzeba trochę zaczekać. Najpierw rozpuszczamy drożdży w miseczce z wodą. Do miski z mąką wlewamy rozpuszczony drożdże i wszystko mieszamy. Po chwili wlewamy wodę, po czym ugniatamy ciasto. Ugniatamy przez kilka minut, po czym wlewamy resztę wody i wsypujemy 20 g soli. Pod koniec ugniatanie dodajemy oliwę z oliwek, po której nasze ciasto będzie bardziej elastyczne. Odkładamy gotowe ciasto w ciepłe miejsce, gdzie ono musi wyrosnąć. Dla pewności można pokryć miskę ręcznikiem lub zafoliować. Ciasto już można przyrządzić po 1 godzinie odpoczynku, ale zalecamy trochę więcej czasu do okola 2 godzin.

Calzone2

Na blasze czy stole wsypujemy trochę mąki i wałkujemy nasze ciasto, robimy duży okrąg. Po uzyskaniu cienkiego płatu, smarujemy środek sosem pomidorowym. Na jednej połowie ciasta układamy nasze składniki: pokrojoną mozzarellę, szynkę i pieczarki. “Czystą” połowę ciasta przekładamy na tą ze składnikami i formuje pieróg. Krańce calzone należy dokładnie zlepić, żeby nadzienie nie wylało się pod czas pieczenia. Możemy jeszcze grzbiet pieroga posmarować sosem, który nada ciastu koloru. W nagrzanym do 200 stopni piekarniku pieczemy calzone przez 20 minut. Dekorujemy naszą pizzę rukolą na sam koniec. Smacznego!

Calzone3

Czas przygotowania 150 minut!

4 uwagi do wpisu “Calzone

Dodaj komentarz