Duży pieróg włoski nasyci nie jednego żarłoka.
Składniki:
- mąka 1 kg
- woda 600 ml
- oliwa z oliwek 60 ml
- drożdże 25 g
- sól 20 g
- szynka gotowana
- mozzarella
- oregano
- pieczarki
- rukola
- sos pomidorowy
Pizza w kolejnym, bardziej zamkniętym wydaniu. Przygotowując ciasto do tego pieroga korzystamy z tradycyjnego włoskiego przepisu. Ten przepis jest bardzo prosty, tylko niestety na ciasto trzeba trochę zaczekać. Najpierw rozpuszczamy drożdży w miseczce z wodą. Do miski z mąką wlewamy rozpuszczony drożdże i wszystko mieszamy. Po chwili wlewamy wodę, po czym ugniatamy ciasto. Ugniatamy przez kilka minut, po czym wlewamy resztę wody i wsypujemy 20 g soli. Pod koniec ugniatanie dodajemy oliwę z oliwek, po której nasze ciasto będzie bardziej elastyczne. Odkładamy gotowe ciasto w ciepłe miejsce, gdzie ono musi wyrosnąć. Dla pewności można pokryć miskę ręcznikiem lub zafoliować. Ciasto już można przyrządzić po 1 godzinie odpoczynku, ale zalecamy trochę więcej czasu do okola 2 godzin.
Na blasze czy stole wsypujemy trochę mąki i wałkujemy nasze ciasto, robimy duży okrąg. Po uzyskaniu cienkiego płatu, smarujemy środek sosem pomidorowym. Na jednej połowie ciasta układamy nasze składniki: pokrojoną mozzarellę, szynkę i pieczarki. “Czystą” połowę ciasta przekładamy na tą ze składnikami i formuje pieróg. Krańce calzone należy dokładnie zlepić, żeby nadzienie nie wylało się pod czas pieczenia. Możemy jeszcze grzbiet pieroga posmarować sosem, który nada ciastu koloru. W nagrzanym do 200 stopni piekarniku pieczemy calzone przez 20 minut. Dekorujemy naszą pizzę rukolą na sam koniec. Smacznego!
już się nie mogę doczekać aż sama zrobię 😀
PolubieniePolubienie
Chyba się skuszę… 🙂
PolubieniePolubienie
Ale bym zjadła teraz,zaraz:)
PolubieniePolubienie
W ubiegłym roku mój syn upiekł przepyszne calzone, nawet nie podejrzewałam,ze ma zdolności kulinarne a tu proszę pieróg wyszedł 1 klasa
PolubieniePolubienie