Tiramisu

Najlepszy, najlepszy i jeszcze raz najlepszy włoski deser wszech czasów – Tiramisu.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 500 g sera mascarpone
  • 400 g biszkoptów
  • 120 g cukru
  • 500 ml kawy

Tiramisu1

Ulubiony deser milionów ludzi na całym świecie. Osoby, które nie mogą spożywać mąki mogą przyrządzić ten włoski deser, należy tylko znaleźć biszkopty nie zawierające mąki w sobie. Przedstawiamy wersję bezalkoholową, biszkopty będą jedynie nasączone mocną włoską kawą. Osoby preferujące wersje alkoholową mogą sięgnąć po amaretto lub jakiś alkohol o smaku czekoladowym.

Tiramisu2

Zaczynamy przygotowanie deseru od oddzielania żółtek od białek, które pozostawimy w dwóch miskach. Do żółtek wsypujemy cukier i miksujemy mikserem przez kilka minut. Następnie dodajemy mascarpone i kontynuujemy miksowanie.  Zostawiamy tę miskę na chwilę i zaczynamy miksować białka wymieszane z pozostałym cukrem w drugiej misce. Miksujemy białka do otrzymania gęstej piany, którą następnie dodamy do żółtka z mascarpone.

Tiramisu3

W dalszej kolejności moczymy biszkopty w kawie, lecz warto pamiętać o tym, że strona z cukrem nie może zostać zalana kawą. W formie układamy najpierw nasączone biszkopty, wiersz których smarujemy kawą za pomocą pędzelka. Później na nie układamy część uzyskanej masy, po czym układamy kolejną warstwę biszkoptów, które również pokrywamy pozostałą częścią masy.

Odkładamy deser do lodówki na kilka godzin, czym więcej czasu dacie Tiramisu tym pyszniejsze ono wyjdzie. Smacznego!

Czas przygotowania 30 minut, najlepiej spożywać w dniu następnym.

 

11 uwag do wpisu “Tiramisu

  1. Tiramisu!! my love haha jakiś czas temu postanowiłam spróbować przygotować sama tiramisu i udało się…ciasto przygotowuje się bardzo szybko, a teraz co chwilę słyszę w domu: „hmm kiedy znowu zrobisz tiramisu?” pycha 😀 pozdrawiam

    Polubione przez 1 osoba

Dodaj komentarz