Najlepszy, najlepszy i jeszcze raz najlepszy włoski deser wszech czasów – Tiramisu.
Składniki:
- 6 jajek
- 500 g sera mascarpone
- 400 g biszkoptów
- 120 g cukru
- 500 ml kawy
Ulubiony deser milionów ludzi na całym świecie. Osoby, które nie mogą spożywać mąki mogą przyrządzić ten włoski deser, należy tylko znaleźć biszkopty nie zawierające mąki w sobie. Przedstawiamy wersję bezalkoholową, biszkopty będą jedynie nasączone mocną włoską kawą. Osoby preferujące wersje alkoholową mogą sięgnąć po amaretto lub jakiś alkohol o smaku czekoladowym.
Zaczynamy przygotowanie deseru od oddzielania żółtek od białek, które pozostawimy w dwóch miskach. Do żółtek wsypujemy cukier i miksujemy mikserem przez kilka minut. Następnie dodajemy mascarpone i kontynuujemy miksowanie. Zostawiamy tę miskę na chwilę i zaczynamy miksować białka wymieszane z pozostałym cukrem w drugiej misce. Miksujemy białka do otrzymania gęstej piany, którą następnie dodamy do żółtka z mascarpone.
W dalszej kolejności moczymy biszkopty w kawie, lecz warto pamiętać o tym, że strona z cukrem nie może zostać zalana kawą. W formie układamy najpierw nasączone biszkopty, wiersz których smarujemy kawą za pomocą pędzelka. Później na nie układamy część uzyskanej masy, po czym układamy kolejną warstwę biszkoptów, które również pokrywamy pozostałą częścią masy.
Odkładamy deser do lodówki na kilka godzin, czym więcej czasu dacie Tiramisu tym pyszniejsze ono wyjdzie. Smacznego!
Czas przygotowania 30 minut, najlepiej spożywać w dniu następnym.
O nie mogę! To mój ulubiony deser. Mogłabym go jeść na kilogramy, codziennie. Nigdy nie jest go za dużo! 🙂
A tu dieta …. ale przynajmniej na zdjęcie popatrzę 🙂
Tosia
PolubieniePolubione przez 1 osoba
To naprawdę jest takie proste?! Muszę kiedyś spróbować, bo Tiramisu bardzo lubię.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂 zrobię na pewno 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Na pewno spróbuję, ja po prostu uwielbiam wszystko co z kawą 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Tiramisu!! my love haha jakiś czas temu postanowiłam spróbować przygotować sama tiramisu i udało się…ciasto przygotowuje się bardzo szybko, a teraz co chwilę słyszę w domu: „hmm kiedy znowu zrobisz tiramisu?” pycha 😀 pozdrawiam
PolubieniePolubione przez 1 osoba
uwielbiam, o kawie popełniłam nawet swojego czasu wpis. Dla osób zainteresowanych, podaje sznurek: http://wp.me/p59KuC-ba ,a to o czekoladzie: http://wp.me/p59KuC-FO może kogoś zainteresuje? Pozdrawiam, dzięki za odczarowanie tiramisu (to wcale nie takie trudne, ale baaardzo smaczne).
PolubieniePolubienie
Pychotka !!! idealne ciasto dla kawoholkow 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja musiałam dojrzeć do tego deseru 🙂 Po 20-tce był dobry, ale po 30-tce jest boski 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Lubię, ale mam problem z odpowiednią gęstością produktu końcowego.
PolubieniePolubienie
Zrobiłam – pycha 🙂 dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie