Caponata

Tradycyjne sycylijskie danie może być jako przystawka lub danie główne. Najlepiej Caponata smakuje na drugi dzień, wtedy wszystkie składniki połączą się w całość i przenikną smakiem.

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 250 g selera naciowego
  • 300 g oliwek
  • 4 duże pomidory
  • 50 g orzeszków pinii
  • 2 cebule
  • 30 ml octu białego
  • sól, pieprz, cukier

CaponataZaczynamy przyrządzenie caponaty od krojenie bakłażanów w kostkę.  Aby pozbyć się wody i gorzkiego posmaku posypujemy bakłażany solą i przykrywany talerzem, odstawiamy pokrojone warzywa na 1 godzinę.  Później kroimy pozostałe warzywa, po czym zaczynamy smażyć cebulę na oliwię z oliwek.

Caponata1

Po chwili wrzucamy na patelnię oliwki i orzeszki pinii. Po 5 minutach smażenia dodajemy pokrojony seler i kontynuujemy nasze smażenie. Następnie dodajemy pokrojone pomidory do pozostałych warzyw, w międzyczasie na innej patelni na gorącym oleju zaczynamy smażyć bakłażany, często mieszając.  Usmażone bakłażany przekładamy do reszty i doprawiamy całość solą, cukrem i pieprzem. Wlewamy ocet biały i smażymy aż cały wyparuje z potrawy. Z takiej ilości składników uzyskamy 4 porcje.

Caponata4

Caponata lubi towarzystwo paluszków chlebnych lub innego pieczywa. Smacznego.

Czas przygotowania 75 minut.

6 uwag do wpisu “Caponata

Dodaj komentarz