Tradycyjne sycylijskie danie może być jako przystawka lub danie główne. Najlepiej Caponata smakuje na drugi dzień, wtedy wszystkie składniki połączą się w całość i przenikną smakiem.
Składniki:
- 2 duże bakłażany
- 250 g selera naciowego
- 300 g oliwek
- 4 duże pomidory
- 50 g orzeszków pinii
- 2 cebule
- 30 ml octu białego
- sól, pieprz, cukier
Zaczynamy przyrządzenie caponaty od krojenie bakłażanów w kostkę. Aby pozbyć się wody i gorzkiego posmaku posypujemy bakłażany solą i przykrywany talerzem, odstawiamy pokrojone warzywa na 1 godzinę. Później kroimy pozostałe warzywa, po czym zaczynamy smażyć cebulę na oliwię z oliwek.
Po chwili wrzucamy na patelnię oliwki i orzeszki pinii. Po 5 minutach smażenia dodajemy pokrojony seler i kontynuujemy nasze smażenie. Następnie dodajemy pokrojone pomidory do pozostałych warzyw, w międzyczasie na innej patelni na gorącym oleju zaczynamy smażyć bakłażany, często mieszając. Usmażone bakłażany przekładamy do reszty i doprawiamy całość solą, cukrem i pieprzem. Wlewamy ocet biały i smażymy aż cały wyparuje z potrawy. Z takiej ilości składników uzyskamy 4 porcje.
Caponata lubi towarzystwo paluszków chlebnych lub innego pieczywa. Smacznego.
Bardzo smakowite. Jadamy od czasu do czasu!
PolubieniePolubienie
Potwierdzam 🙂 Baardzo smaczne 🙂
PolubieniePolubienie
A ile czasu trzeba smażyć bakłażany, by były dobre?
PolubieniePolubienie
Smażymy bakłażany przez kilka minut, aż zmiękną.
PolubieniePolubienie
Zdrowo,kolorowo i pysznie:)
PolubieniePolubienie
To musi smakować fantastycznie : ) i te kolory 🙂
PolubieniePolubienie