Crostata di ricotta e nutella
Przedstawiamy słodką włoską alternatywę do polskiego ciasta wigilijnego. Przepyszna tarta z ricottą i nutellą będzie niesamowitym dodatkiem do świątecznego stołu.
Składniki:
- 600 g mąka
- 200 g cukier
- 240 g masła
- 10 g proszek do pieczenia
- 4 jajka (2 całe i 2 żółtka)
- 32 g cukru wanilinowego
- 500 g sera ricotta
- 350 g nutelli
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżka cynamonu
- dekoracje według uznania
Na stolnicę lub stół wysypujemy mąkę i robimy na środku kopca dziurę, gdzie dodajemy pokrojone masło, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy 2 całe jajka i 2 żółtka. Całość dokładnie mieszamy i ugniatamy ciasto przez kilka minut. Wyrobione ciasto wkładamy do folii spożywczej i odstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie robimy masę, którą wypełnimy naszą tarte. Do miski przekładamy ser ricotta, do którego wsypujemy łyżkę cynamonu i cukier puder. Wszystko miksujemy przez kilka minut. Po upłynięciu 30 minut wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy go na 2 części. Posypujemy na stół trochę mąki, po czym wałkujemy nasze ciasto. Podgrzewany piekarnik do 180 stopni. Formę do pieczenia smarujemy masłem, później układamy ciasto na spodzie formy, dookoła ciasta formujemy wyższe brzegi. Najpierw spód tarty smarujemy nutellą, potem układamy warstwę serową. Z drugiego płatu ciasta wycinamy choinkę za pomocą formy, można również nożem, oraz inne figury za pomocą mniejszych foremek. Delikatnie układamy nasze wycinanki na górze sera ricotty. Tarte wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut.
Przed podaniem dekorujemy naszą tartę za pomocą perełek i pisaków dekoracyjnych do ciasta. Każdy może udekorować tartę według uznania, jest tak wiele dostępnych produktów do pięknego wykańczania tortów.
wygląda pysznie 🙂
PolubieniePolubione przez 2 ludzi
Piękne zdjęcia! Narobiliście mi smaku 🙂 🍰🍰🍰🍽🍽🍽
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Już wiem czym zaskoczę rodzinę w tym roku! 🙂
W ilu stopniach pieczesz?
PolubieniePolubienie
zależy od piekarnika, my piekliśmy w 180 stopniach 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
chcę! zdecydowanie
PolubieniePolubienie
nice!
PolubieniePolubienie
Cudowna tarta!!! A jak pieknie ozdobiona!:) wow!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Już sam tytuł mnie zaciekawił…nutella i ricotta? to musi być przepryszne 🙂 na pewno kiedyś wypróbuję, o ilę nie zjem całej nutelli ze słoiczka ;-p
PolubieniePolubienie
Fajajne 🙂
PolubieniePolubienie
Wiem, że już po świętach, ale mam takiego smaka, że jutro robię. No, może bez choinki na górze
PolubieniePolubienie
Kradnę przepis!
Już wiem jaki deser zrobię na Dzień Babci! 🙂
PolubieniePolubienie