Tarta z ricottą i nutellą

Crostata di ricotta e nutella

Przedstawiamy słodką włoską alternatywę do polskiego ciasta wigilijnego. Przepyszna tarta z ricottą i nutellą będzie niesamowitym dodatkiem do świątecznego stołu.

Składniki:

  • 600 g mąka
  • 200 g cukier
  • 240 g masła
  • 10 g proszek do pieczenia
  • 4 jajka (2 całe i 2 żółtka)
  • 32 g cukru wanilinowego
  • 500 g sera ricotta
  • 350 g nutelli
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu
  • dekoracje według uznania

Na stolnicę lub stół wysypujemy mąkę i robimy na środku kopca dziurę, gdzie dodajemy pokrojone masło, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy 2 całe jajka i 2 żółtka. Całość dokładnie mieszamy i ugniatamy ciasto przez kilka minut. Wyrobione ciasto wkładamy do folii spożywczej i odstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie robimy masę, którą wypełnimy naszą tarte. Do miski przekładamy ser ricotta, do którego wsypujemy łyżkę cynamonu i cukier puder. Wszystko miksujemy przez kilka minut.  Po upłynięciu 30 minut wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy go na 2 części. Posypujemy na stół trochę mąki, po czym wałkujemy nasze ciasto. Podgrzewany piekarnik do 180 stopni. Formę do pieczenia smarujemy masłem, później układamy ciasto na spodzie formy, dookoła ciasta formujemy wyższe brzegi. Najpierw spód tarty smarujemy nutellą, potem układamy warstwę serową. Z drugiego płatu ciasta wycinamy choinkę za pomocą formy, można również nożem, oraz inne figury za pomocą mniejszych foremek. Delikatnie układamy nasze wycinanki na górze sera ricotty.  Tarte wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut.

Crostata1

Przed podaniem dekorujemy naszą tartę za pomocą perełek i pisaków dekoracyjnych do ciasta. Każdy może udekorować tartę według uznania, jest tak wiele dostępnych produktów do pięknego wykańczania tortów.

Crostata2

Czas przygotowania półtora godziny.

DSC_0434

Życzymy smacznego i Wesołych świąt!

11 uwag do wpisu “Tarta z ricottą i nutellą

Dodaj komentarz