Salmone in crosta con spinaci
Przepyszny łosoś w cięście francuskim ze szpinakiem może być bardzo udanym substytutem naszego karpia na kolacje wigilijną.
Składniki:
- 600 g łososia
- 250 g szpinaku
- cytryna
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sół i pieprz
- 1 jajko
- 1 opakowanie ciasta francuskiego XL
Zaczynamy przygotowanie naszego dania od marynowania filetów z łososia. Do głębokiej miski wkładamy umyte filety rybne, pozbawione skóry i łusek. Polewamy je oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy rybę w tej marynacie na około 30 minut. Kroimy czosnek w kostkę, myjemy szpinak, który również można pokroić (według uznania). Podsmażymy czosnek na oliwie, po minucie dodajemy szpinak i smażymy go przez kolejne 4 minuty, na koniec smażenia pieprzymy i solimy. W miseczce ubijamy 1 jajko.
Rozwijamy ciasto francuskie, dla bardziej leniwych przedstawiamy wersje z gotowym ciastem. Robić dobre francuskie ciasto nauczymy Was w jednym z kolejnych przepisów. Dzielimy ciasto na dwie połowy, na każdym z plastrów układamy zamarynowany filet z łososia, na górę którego dodajemy usmażony szpinak. Zamykany naszą kieszonkę i górę smarujemy jajkiem, żeby ciasto nabrało pięknego złocistego koloru podczas pieczenia. Piekarnik musi być dobrze nagrzany przed włożeniem naszego dania do pieczenia. Łososia w cieście francuskim należy piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Takiego łososia jeszcze nie robiłam. Czekam na wypróbowany przepis na grissini 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Sympatyczny przepis. Łatwy w wykonaniu, szybki, pięknie się prezentuje na stole.
Myślę, że go wypróbuję. Dziękuję:)
PolubieniePolubione przez 2 ludzi
Idę do kuchni coś zjeść, bo na pusty żołądek nie da się oglądać Twoich przepisów 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
może tak łososia ? 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wygląda smakowicie. Muszę wypróbować, bo kilka filetów czeka w zamrażarce.
PolubieniePolubienie
no to nie mogą się zmarnować 😀
PolubieniePolubienie
Tego nie znałam. U mnie gości zazwyczaj ciasto francuskie z jabłkami, ananasami, brzoskwiniami lub kurczakiem, fetą i szpinakiem. Chętnie wypróbuję. 🙂
PolubieniePolubienie
koniecznie daj znać jak wyszło ! 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Na pewno!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
wygląda smakowicie, aż chciało by się zjeść!
PolubieniePolubienie
Taki kulebiak w wersji fusion. Kupuję ten pomysł 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda smakowicie 🙂 Uwielbiam zarówno łososia jak i szpinak, muszę wypróbować Twoje połączenie 🙂
PolubieniePolubienie
Super przepis, zrobimy go na święta.
PolubieniePolubienie
Cieszymy się, że się podoba 😉 daj znać jak wyszło!
PolubieniePolubienie
robiłam podobnego,u mnie dodatkowo były użyte naleśniki szpinakowe, w które był opatulony łosoś z dodatkową porcją szpinaku i dopiero to wszystko otoczone ciastem francuskim, pycha
PolubieniePolubienie
Tylko świeży szpinak wchodzi w grę, czy może byc mrożony?
PolubieniePolubienie
Tylko świeży, dlatego że lepiej smakuje, co więcej mrożony ma o wiele więcej wody w sobie, a nie chcemy żeby ciasto francuskie nam zamokło 🙂
PolubieniePolubienie
Właśnie tak sądziłam, że jest za mokry 😉 Dzięki za odpowiedź 🙂
PolubieniePolubienie
chyba muszę przetestować
PolubieniePolubienie
Fajny pomysł z zamieszczeniem tej choinki na cieście 🙂 Chociaż przygotowywałam takiego łososia w cieście francuskim, to na wigilię wolę jednak karpia, którego je się raz na rok, a łososia jem dość często 🙂
PolubieniePolubienie
Nie przepadam za łososiem, ale to wygląda wspaniale
PolubieniePolubienie
Uwielbiam łososia ze szpinakiem w każdej postaci 🙂
PolubieniePolubienie
Łosoś w każdej postaci jest doskonały! sprawdze ten sposób w Nowym Roku 🙂 k
PolubieniePolubienie
Reblogged this on Kontynentix.
PolubieniePolubienie
Uwielbiam to danie!!! ❤
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dobra rybka nigdy nie jest zła! 🙂
PolubieniePolubienie
Właśnie takiego łososia podałam w wigilie, był super!
PolubieniePolubienie
A czy można zastąpić czymś szpinak?
PolubieniePolubienie