Łosoś w cieście francuskim

Salmone in crosta con spinaci

Przepyszny łosoś w cięście francuskim ze szpinakiem może być bardzo udanym substytutem naszego karpia na kolacje wigilijną.

Składniki:

  • 600 g łososia
  • 250 g szpinaku
  • cytryna
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sół i pieprz
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XL

Losos1

Zaczynamy przygotowanie naszego dania od marynowania filetów z łososia. Do głębokiej miski wkładamy umyte filety rybne, pozbawione skóry i łusek. Polewamy je oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy rybę w tej marynacie na około 30 minut. Kroimy czosnek w kostkę, myjemy szpinak, który również można pokroić (według uznania). Podsmażymy czosnek na oliwie, po minucie dodajemy szpinak i smażymy go przez kolejne 4 minuty, na koniec smażenia pieprzymy i solimy. W miseczce ubijamy 1 jajko.

Losos2

Rozwijamy ciasto francuskie, dla bardziej leniwych przedstawiamy wersje z gotowym ciastem. Robić dobre francuskie ciasto nauczymy Was w jednym z kolejnych przepisów. Dzielimy ciasto na dwie połowy, na każdym z plastrów układamy zamarynowany filet z łososia, na górę którego dodajemy usmażony szpinak. Zamykany naszą kieszonkę i górę smarujemy jajkiem, żeby ciasto nabrało pięknego złocistego koloru podczas pieczenia. Piekarnik musi być dobrze nagrzany przed włożeniem naszego dania do pieczenia. Łososia w cieście francuskim należy piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Losos3

Czas przygotowania 1 godzina.

Smacznego i Wesołych świąt!

28 uwag do wpisu “Łosoś w cieście francuskim

  1. Fajny pomysł z zamieszczeniem tej choinki na cieście 🙂 Chociaż przygotowywałam takiego łososia w cieście francuskim, to na wigilię wolę jednak karpia, którego je się raz na rok, a łososia jem dość często 🙂

    Polubienie

Dodaj komentarz